05 April 2008

Pajeri terung


Bahan2nye :

3 biji terung panjang sederhana besar
1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
3 ulas bawang merah - di tumbuk
1 ulas bawang putih-di tumbuk
2 cm halia - di mayang
Sedikit udang kering - ditumbuk
Daun kari secukupnya
3 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dgn air@santan utk dijadikan pes bagi mengelakkan serbuk kari hangus)
1 biji kelapa (diambil santannya)
1 ½-2 sudu besar kerisik
3 ½ sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
1 asam keping

Cara membuatnye :

Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sebentar sehingga naik bau. Setelah itu masukkan bahan tumbuk, halia dan daun kari, kacau hingga agak keperangan. Masukkan pes kari, tumiskan hingga pecah minyak dan wangi. Kacau selalu untuk elakkan bahan hangus. Setelah itu, masukkan santan, asam keping, terung dan kerisik. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak sehingga kuah pekat. Selepas itu bolehlah di hidangkan.

1 comment:

nukil jemari said...

hye awak..menariknye sume resepi..kite add awak dkt blog kita, nak buat rujukan.. baru nak belajar masak2 nie!hehehe