19 February 2008

Cencaru goreng pedas


Bhn2nye :
5 ekor ikan cencaru sederhana besar- belah belakang dari kepala ke ekor - jangan putus dan buang insang dan isi perutnya - cuci bersih dan toskan. Tak perlu buang kulit.

Gaulkan bersama :
1 sd besar serbuk kunyit
1 sd besar garam
Secukup minyak untuk menggoreng

Kisar halus bersama :
1 biji bawang besar - dihiris bulat kasar
35 tangkai cili kering - potong dan rebus
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cawan air
1 sd besar pes asam jawa
½ cwn air

1 sd besar garam
½ sd teh serbuk perasa
3 sd besar gula

^_^

Cara2 membuatnya :

^_^

Goreng ikan hingga masak. Tinggalkan 1 cwn minyak gorengan dan tumis bahan kisar bersama garam hingga pecah minyak dan garing. Masukkan air asam jawa dan kacau lagi hingga garing. Masukkan bahan perasa, gula dan bawang, kacau hingga bawang layu. Masukkan ikan yang telah digoreng dan gaul rata dan sumbat sedikit pes cili kedalam bahagian belakangnya semasa menggaul. Angkat dan hidangkan.

******

diubahsuai dari mesra.net

2 comments:

kin hashim said...

mmm....yummy!
salam kenal2.. :).

dilla-manje said...

--> kin...
em tq kin jenguk
blog kite... :)