17 February 2008

Kuih cara berlauk

atas dapur lagi...

kuih cara yang dah masak...


Bhn2nye :


4 cawan tepung gandum

200 gm daging kisar

1 sudu besar rempah kari daging

½ labu bawang besar (dihiris halus)

½ biji kelapa (diperah santannya)

½ liter air
2 biji telur

1 tangkai cili merah (dimayang)

1 tangkai daun sup (dihiris halus)

1 tangkai daun bawang (dihiris halus)

2 sudu besar minyak masak

Garam dan gula secukup rasa


Cara2 membuatnya :

Panaskan minyak dan tumis bawang. Bila layu masukkan rempah kari daging dan sedikit air. Kemudian, kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau hingga masak. Angkat dan sejukkan. Bancuh tepung gandum, telur dan santan. Kacau hingga sebati. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi supaya tidak berketul. Biarkan adunan cair sedikit. Dengan menggunakan api yang kecil, panaskan acuan kuih cara (cetak bahulu) yang telah disapu minyak. Kemudian, tuangkan adunan tepung ke dalamnya. Taburkan daging, daun bawang, daun sup, dan hirisan cili merah ke atasnya dan tutup. Biarkan hingga masak.

******

Tepung, telur dan santan boleh jugak disebatikan ngan cara 'blend'.

************

Ibu suke kuih ni, jadi kakak kena pandai masak kuih ni. Nati bile ibu dah tua, kakak leh buatkan kuih untuk ibu makan.

No comments: