16 March 2008

Ayam masak kicap pedas


Bhn2nye :

1oo gm ayam - dipotong kecil
2 biji kentang
2 biji tomato - dibelah 4
3 s/b kicap pekat
1 s/b sos tiram
1 s/b sos tomato / air asam jawa
1/2 cawn air
1 s/b kunyit
3 s/b minyak bahan mayang
1 ulas bawang besar - dimayang
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
10 biji cili padi - ditumbuk
2 cm halia - ditumbuk
sedikit kulit kayu manis
1 pokok daun bawang - utk hiasan


Cara2 membuatnye :

^^

Bersihkan ayam, gaulkan dengan kunyit, goreng separuh masak kemudian ketepikan. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan kulit kayu manis sehingga wangi. Masukkan juga kentang biarkan sampai empuk. Masukkan air, kicap dan sos tiram. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng, tomato, daun bawang. Gaul sebati dan angkat.

^^

******

kentang boleh juga digoreng sebelum dimasukkan dalam kuah masak kicap ini.

No comments: