Bhn2nye :
1 kg lala
3 sudu minyak masak untuk menumis
2 batang serai dibelah
4 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato/sos cili
3-5 helai daun limau purut
1 biji perahan limau nipis
1 ulas bawang besar
1 biji tomato belah 4
air secukupnya
^_^
Bhn ditumbuk :
3 ulas bawang putih
1 inci halia
bawang goreng
daun bawang
garam & gula secukup rasa
^_^
Cara2 membuatnye :
Tumis serai hingga wangi, masukkan halia dan cili hidup yang telah ditumbuk bersama bawang putih. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos tomato/sos cili. Masukkan 1 sudu teh gula dan lala. Masukkan bawang besar dan daun limau purut, dan kacau rata, tutup lala dengan tudung kuali selama 2 minit sampai terbuka kulitnya (sudah masak). Perahkan air limau nipis dan masukkan tomato serta tambahkan garam jika kurang masin. Hidang dengan daun bawang.
1 kg lala
3 sudu minyak masak untuk menumis
2 batang serai dibelah
4 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato/sos cili
3-5 helai daun limau purut
1 biji perahan limau nipis
1 ulas bawang besar
1 biji tomato belah 4
air secukupnya
^_^
Bhn ditumbuk :
3 ulas bawang putih
1 inci halia
bawang goreng
daun bawang
garam & gula secukup rasa
^_^
Cara2 membuatnye :
Tumis serai hingga wangi, masukkan halia dan cili hidup yang telah ditumbuk bersama bawang putih. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos tomato/sos cili. Masukkan 1 sudu teh gula dan lala. Masukkan bawang besar dan daun limau purut, dan kacau rata, tutup lala dengan tudung kuali selama 2 minit sampai terbuka kulitnya (sudah masak). Perahkan air limau nipis dan masukkan tomato serta tambahkan garam jika kurang masin. Hidang dengan daun bawang.
*****
sumber daripada fp baipower... :)... kwn ibu yg rajin memasak...
No comments:
Post a Comment