05 February 2008

Asam pedas


Bhn2nye :


^_^

100 gm Ikan ( sedudu / duri / pari / ikot selera )
cili kering - ikut suke ( dikisar )
10 sen daun kesum
2 btg bunga kantan ( dipotong pjg2 )
5 ulas bawang merah ( dikisar )
2 ulas bawang putih ( dikisar )
1/2 " halia ( dikisar )
sedikit lada hitam ( dikisar )
sedikit kunyit hidup ( dikisar )
sedikit belacan ( dikisar )
air asam jawa
air secukupnya

sedikit minyak untuk menumis
garam
serbuk perasa ikut suka

^_^

Cara2 membuatnya :

^_^

Kisar sume bhn yg perlu dikisar. Letakkan minyak didalam periuk. Tumis bhn2 yg telah dikisar. Biarkan sehingga pecah minyak. Masukkan bunga kantan, daun kesum, air asam jawa dan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan serbuk perasa ikut suka. Biarkan sehingga masak. Angkat.

******

kakak suke mkn asam pedas ni kan? so kakak kena tau nk masak camne... ibu syg kakak sgt2...

No comments: